30 Aralık 2010 Perşembe

Assault rifles/Saldırı tüfekleri, bizdeki tanımıyla "Askeri tüfekler," aslında nedir?

Zaman zaman yazılı ve görsel basında bir ateşli silahın şekli, görüntüsü üzerinden onu tanımlama çabalarına girişildiğini görüyoruz. Halbuki tabi ki, bu son derece yanlış bir değerlendirme şekli.
Kamuoyuna, bu son derece yanlış değerlendirmeden yola çıkılarak yapılan açıklamaları sanıyorum iki guruba ayırmamız mümkündür:

İyi niyetli yaklaşım: Konuda tarafsız olan, anlamak isteyen ancak yaşamında silahın bir yer tutmadığı, silahlara uzak yaşayan, silahları tanımayan kişilerce yapılan açıklamalar...
Kötü niyetli yaklaşım: Silahları tanıyan veya araştırmaları neticesinde doğru ayrımları yapabilen, ancak "bilinçli bir şekilde" kamuoyunu kendi isteği doğrultusunda yönlendirmek isteyen kişilerce yapılan açıklamalar.

İyi niyetli yaklaşım sahiplerinin, konuya çok uzak olduklarından dolayı, hemen hemen her silahı birbirine benzetmeleri, hele hele "kapkara, kocaman bir tüfek" görüp, bunu ürkütücü bulmaları son derece doğaldır. Zaten bu yazının hedef kitlesi de onlardır. Anlamak isteyenler...

Uluslararası kabul gören tanıma göre, bir silahı askeri/saldırı amaçlı yapan şey, "otomatik" bir mekanizmaya sahip olmasıdır.
Assault rifle/Saldırı tüfeği/ bizde yaygın kullanımıyla “Askeri tüfek” = Otomatik tüfektir.
Otomatik tüfeğin tanımı: Tetiği bir kez çekildiğinde, şarjör/haznedeki tüm mermileri ardı ardına atan tüfek.

Doğru ayrımın iyice anlaşılması için, şu tanımı da verelim.

Yarı-otomatik tüfeğin tanımı: Tetiği bir kez çekildiğinde,bir mermi atan, her mermi için tetiğinin yeniden çekilmesini gerektiren tüfek.

Bu ayrımı gözleriyle görmek isteyenler için, bu video çok güzel bir örnek :
http://www.youtube.com/watch?v=YjM9fcEzSJ0

Görüldüğü üzere gözler, özellikle konudan uzak insanı, çok kolay yanıltabiliyor.

Gerçek şu ki, saldırı amaçlı/askeri/otomatik tüfekler, hem insanın “bireysel savunma ihtiyacının” çok üzerinde zarar vermek kapasitesine sahip olduğu için, hem de avcılık, atıcılık gibi sporlarda kullanılmasının yanlış ve gereksiz olduğu düşünüldüğü için, hemen hemen Dünyanın her yerinde sivil kullanıma yasaklanmıştır.
Öte yandan yarı-otomatik tüfekler, dünyanın pek çok yerinde sivil kullanıma açık olup, yukarıdaki amaçlar için çok geniş bir kitle tarafından kullanılmaya devam etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder